Thursday, November 13, 2008

Makanan Cacing


Tinja kambing + habuk kayu = media
batang pisang = makanan tambahan
(cacing suka sangat seperti tok bomoh
dapat kemenyan hitam...)

Mesin Ayak Baja


Belum cukup duit nak beli.

Cacing


Cacing yang dah ditempah.
Setiap bunjut = 1kg

400kg media - sapu bersih

Ternak Cara Mudah

Stok Media

Tumpang tuah....

Rasa cam pernah jumpa....

Kenal ker?

Mungkin ada yang anda kenal...

Kursus Ternak Cacing (percuma)
Minat Yang Terlampau

Sifat Yahudi

1. Keras hati, degil dan zalim. (Al-Baqarah : 75, 91, 93, 120, 145, 170; An-Nisa : 160; Al-Maidah : 41)

2. Kebanyakan mereka adalah fasik dan sedikit bilangannya yang beriman kepada Allah. (Ali-Imran : 110; An-Nisa : 55)

3. Musuh yang paling bahaya terhadap orang-orang Islam. (Al-Maidah : 82)

4. Amat mengetahui kekuatan dan kelemahan orang-orang Islam seperti mengenali anak mereka sendiri. (Al-An’am : 20)

5. Mengubah dan memutarbelitkan kebenaran walaupun telah mengetahui, memahami atau dapat membezakan kebenaran dan kepalsuan. (Al-Baqarah : 75, 91, 101, 140, 145, 211; Ali-Imran : 71, 78; An-Nisa : 46; Al-Maidah : 41)

6. Menyembunyikan bukti kebenaran. (Al-Baqarah : 76, 101, 140, 146; Ali-Imran : 71)

7. Hanya menerima perkara-perkara atau kebenaran yang dapat memenuhi citarasa atau nafsu mereka. (Al-Baqarah : 87, 101, 120, 146; Al-Maidah : 41)

8. Ingkar dan tidak dapat menerima keterangan dan kebenaran Al-Quran. (Al-Baqarah : 91, 99; Ali-Imran : 70 )

9. Memekakkan telinga kepada seruan kebenaran, membisukan diri untuk mengatakan perkara yang benar, membutakan mata terhadap bukti kebenaran dan tidak menggunakan akal untuk menimbangkan kebenaran. (Al-Baqarah : 171)

10. Mencampur-adukkan yang benar dan yang salah; yang hak dan yang batil. (Ali-Imran : 71)

11. Berpura-pura menyebelahi atau menyokong orang-orang Islam tetapi apabila berada di kalangan mereka atau di belakang orang-orang Islam, mereka mengutuk dengan sekeras-kerasnya. (Al-Baqarah : 76; Ali-Imran : 72, 119)

12. Hati mereka tertutup terhadap Islam lantaran laknat Allah disebabkan kekufuran mereka. (Al-Baqarah : 88, 120, 145, 146)

13. Kuat berpegang kepada semangat kebangsaan dan mengatakan bahawa mereka adalah bangsa istimewa yang dipilih Tuhan dan meyakini agama yang selain daripada mereka adalah salah. (Al-Baqarah : 94, 111, 113, 120, 135, 145; Al-Maidah : 18)

14. Tidak akan ada kebaikan untuk manusia jika mereka memerintah. (An-Nisa : 53)

15. Tidak suka, dengki dan iri hati terhadap orang-orang Islam malah mereka lebih suka jika orang-orang Islam kembali kufur. (Al-Baqarah : 90, 105, 109, 120)

16. Mencintai kemewahan dan kehidupan dunia, bersifat tamak dan rakus, inginkan umur yang panjang dan mengejar kesenangan diri serta takutkan mati. (Al-Baqarah : 90, 95, 96, 212)

17. Bercakap bohong, memungkiri janji dan melampaui batas. (Al-Baqarah : 100, 246, 249; Ali-Imran : 183, 184; An-Nisa : 46)

18. Berselindung di sebalik mulut yang manis dan perkataan yang baik. (Al-Baqarah : 204, 246; Ali-Imran : 72; An-Nisa : 46)

19. Mengada-adakan perkara-perkara dusta dan suka kepada perkara-perkara dusta. (Ali-Imran : 24, 94, 183, 184; Al-Maidah : 41)

20. Berlaku sombong dan memandang rendah terhadap orang-orang Islam. (Al-Baqarah : 206, 212, 247)

21. Tidak amanah dan memakan hak orang lain dengan cara yang salah (Ali-Imran : 75, 76; At-Taubah : 34)

22. Rakan yang tidak boleh dipercayai. (Ali-Imran : 118; Al-Maidah : 51)

23. Selalu melakukan kerosakan dan menganjurkan peperangan. (Al-Maidah : 64)

Melayu

Melayu itu maknanya bijaksana
Jika menipu ia bersopan
Kurang ajarnya tetap santun
Lembutnya cukup jantan
Dajalnya masih selamba
Nakalnya bersulam jenaka

Berani kerana benar
Tunduk bila salah
Setia sampai ke kubur
Biar mati adat
Jangan mati sahabat

Berkelahilah cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menguyah dengan senyum
Marahnya dalam ketawa
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak

Itulah Melayu, Jiwa Raga dan Bangsaku

Kenapa Cina?

1. Bila sebut Cina maka komuniti lain di Malaysia akan menggambarkan sekumpulan peniaga dan usahawan yang turut diperkukuhkan oleh interpretasi media, pendidikan dan politik.

2. Pembinaan identiti sedemikian didorong oleh beberapa faktor dan antaranya ialah sejarah berdasarkan kejayaan mereka membina empayar perniagaan disebalik status orang Cina sebagai imigran di Tanah Melayu.

3. Selain faktor sejarah, ekonomi orang Cina tidak dapat dipisahkan daripada pelbagai aktiviti perniagaan yang bermula dengan industri perlombongan, getah dan seterusnya kewangan melalui penubuhan Kwong Yik Banking Company Corporation Limited of Selangor pada 1913 iaitu antara bank terawal di Tanah Melayu yang diusahakan oleh bangsa bukan Eropah.

4. Penglibatan usahawan Cina tidak terhad kepada perniagaan berskala besar tetapi turut merangkumi industri kecil dan sederhana (IKS). Buktinya pada 1990, sebanyak 60% organisasi IKS dimiliki oleh orang Cina dan Laporan Pemilikan Ekuiti pada 2004 menunjukkan bahawa komuniti Cina memiliki 39% modal saham pada nilai par Malaysia.

5. Sifat usahawan dalam sistem sosiobudaya orang Cina harus dikaji kerana ia merupakan faktor yang menyebabkan keseluruhan komuniti Cina di Malaysia dilihat sebagai usahawan.

6. B.W. Andaya dan L.Y. Andaya dalam buku mereka A History of Malaya mengatakan sifat utama yang dimiliki oleh orang Cina ialah rajin dan sanggup berusaha untuk mencapai matlamat.

7. Budaya Cina juga dipengaruhi ajaran Kung Fu-Tze yang menjadikan kerajinan dan pembelajaran sebagai satu pegangan. Ajaran Kung Fu-Tze menyatakan semua orang dilahirkan sama dan yang membezakan mereka ialah pengalaman yang diperolehi melalui kerajinan untuk mempelajari sesuatu.

8. Kerajinan orang Cina dalam mempelajari sesuatu telah diterapkan sejak di bangku sekolah lagi dan disebabkan itu mereka begitu bersungguh mempertahankan SJKC yang telah menyemai budaya persaingan bermula di alam persekolahan berbanding sekolah aliran lain.

9. Orang Cina sangat percaya bahawa kejayaan pasti ditempa melalui kerajinan sehingga ada pepatah Cina menyebut ”tiang besi boleh diasah menjadi jarum selagi pengasahnya mempunyai keazaman dan kerajinan untuk berbuat demikian”.

10. Pengkaji budaya iaitu G. Hofstede menyatakan bahawa budaya Cina boleh diklasifikasikan kepada ciri budaya yang menggalakkan pengambilan risiko. Penghijrahan orang Cina ke Asia Tenggara didorong oleh desakan hidup hingga memaksa mereka untuk memilih cara hidup berisiko sebagai imigran dengan harapan dapat membina kehidupan yang lebih baik berbanding di tanah asal mereka.

11. Namun budaya orang Cina tidak pula bersifat membuta tuli kerana mereka lebih dikenali sebagai kaum yang pragmatik iaitu mengambil risiko setelah dibuat pertimbangan dan perkiraan yang sewajarnya.

12. Yen Ching-Hwang dalam bukunya The Ethnic Chinese in East and Southeast Asia telah mengambil contoh kejayaan keluarga Robert Kuok dalam perniagaan kerana sifat pragmatik mereka yang dilebur bersama ciri budaya usahawan Cina.

13. Pengetahuan dianggap sebagai satu aspek penting dalam menyemai budaya keusahawanan dalam komuniti Cina. Sama ada mereka berasal daripada keluarga peniaga atau tidak, mereka secara umumnya pernah bekerja sebagai XueTu (murid) dengan menempuh seberapa banyak latihan dan pengetahuan sebelum menguruskan perniagaan sedia ada atau menubuhkan perniagaan sendiri dengan jayanya.

14. Dua orang sarjana dalam bidang keusahawanan Cina iaitu Heng Pek Koon dan Yen Ching-Hwang berpendapat bahawa sistem sosial dan budaya orang Cina telah menyumbang kepada kejayaan komuniti Cina di Malaysia. Nilai budaya Cina seperti Zhong (taat) dan mengutamakan He (harmoni) telah membentuk asas jaringan perniagaan Cina kerana mereka lebih suka untuk saling membantu demi kebaikan bersama.

15. Jaringan perniagaan ini wujud sebagai persatuan yang asalnya berfungsi untuk menjaga kebajikan ahli, namun telah dipelbagaikan untuk menjadi sebuah jaringan perniagaan berdasarkan beberapa ciri persamaan yang dimiliki ahlinya.

16. Melalui aktiviti persatuan, GuanXi (hubungan) dijalin dan diperkukuhkan pula dengan XinYong (kepercayaan) memandangkan mereka adalah daripada kumpulan yang sama. Kekerapan perjumpaan sesama ahli dapat membesarkan jaringan sosial dan perniagaan serta mampu menjadi batu loncatan untuk mereka menembusi perniagaan antarabangsa.

17. Antara persatuan komuniti Cina yang wujud di Malaysia ialah Dewan Perniagaan dan Industri Cina Malaysia (ACCCIM), Xuelane Huaqiao Yaoye Gonghui (Kesatuan Perubatan Cina Selangor) dan Hujing Goldsmith Guild yang ditubuhkan sejak 1832 di Pulau Pinang. Semangat kolektif untuk mengatasi masalah secara bersama dijunjung oleh kesatuan sedemikian.

18. Berbeza dengan budaya usahawan Amerika Syarikat yang lebih bersikap individualistik, budaya usahawan Cina mempunyai kelebihan dari segi ketahanan kerana jaringan yang terbentuk pasti memberikan sokongan dan bantuan apabila keadaan memerlukan terutama dalam krisis ekonomi yang melanda dunia hari ini.

19. Rasulullah s.a.w. pernah bersabda agar umatnya menuntut ilmu hingga ke China. Kini orang Melayu sudah ada rakan warganegara berbangsa Cina di depan mata dan tidak perlu lagi merantau jauh semata-mata untuk menuntut ilmu di negara China. Maka gunalah peluang yang ada ini dengan sebaiknya.

Perjuangan Belum Selesai

Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayatkan
dari melihat bangsaku dijajah

Tidak ada yang lebih menyedihkan
dari membiarkan bangsaku dihina

Air mata tiada ertinya
sejarah silam tiada maknanya
sekiranya bangsa tercinta terpinggir
dipersenda dan dilupakan

Bukan kecil langkah wira bangsa
para pejuang kemerdekaan
bagi menegakkan kemuliaan
dan darjat bangsa
selangkah bererti mara
mengharung sejuta dugaan

Biarkan bertatih
asalkan langkah itu yakin dan cermat
bagi memastikan negara
merdeka dan bangsa terpelihara
air mata sengsara
mengiringi setiap langkah bapa-bapa kita

Tugas kita bukan kecil
kerana mengisi kemrdekaan
rupanya lebih sukar dari bermandi
keringat dan darah menuntutnya

Lagi pula apalah ertinya kemerdekaan kalau bangsaku asyik mengia dan menidakkan,
mengangguk dan membenarkan,
kerana sekalipun bangganya negara kerana makmur dan mewahnya,
bangsaku masih melata dan meminta-minta di negaranya sendiri

Bukan kecil tugas kita
meneruskan perjuangan kemerdekaan kita kerana rupanya selain memerdekakan,
mengisi kemerdekaan itu jauh lebih sengsara

Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
bukankah sejak zaman berzaman
mereka menjadi pelaut, pengembara malah penakluk terkemuka?

Bukankah mereka sudah mengembangkan
sayap, menjadi pedagang dan peniaga
selain menjadi ulama dan ilmuan terbilang?

Bukankah bangsaku pernah mengharung
samudera menjajah dunia yang tak dikenal

Bukankah mereka pernah menjadi
wira serantau yang tidak mengenal erti takut dan kematian?

Di manakah silapnya hingga bangsaku
berasa begitu kecil dan rendah diri?

Apakah angkara penjajah?

Lalu bangsaku mulai melupakan kegemilangan silam dan sejarah gemilang membina empayar

Tugas kita belum selesai rupanya
bagi memartabat dan memuliakan bangsa
kerana hanya bangsa yang berjaya
akan sentiasa dihormati

Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita
bukan sekadar memerdeka dan mengisinya
tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan
buat selama-lamanya

Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
kerana masa depan belum tentu
menjanjikan syurga
bagi mereka yang lemah dan mudah kecewa

Perjuangan kita belum selesai
kerana hanya yang cekal dan tabah
dapat membina mercu tanda
bangsanya yang berjaya

Nukilan,
Tun Dr Mahathir Mohamad
Mei 1996

PIAGAM PELANGGAN TEKUN

TEKUN Nasional (TN) sebagai agensi mengurus pinjaman mikro melalui Program TEKUN berjanji akan melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan Kerajaan dengan memberi perkhidmatan kepada usahawan kecil seperti berikut:

Memastikan pinjaman pertama dapat dikeluarkan dalam tempoh 14 hari bekerja

(dari tarikh penerimaan permohonan yang lengkap dan proses)

Memastikan permohonan pinjaman ulangan selesai dalam tempoh 14 hari
(dari tarikh penerimaan permohonan yang lengkap dan proses)
Memastikan pengeluaran simpanan peminjam selesai dalam tempoh 14 hari bekerja
(dari tarikh penerimaan permohonan yang lengkap dan proses)
Semua pertanyaan mengenai perkhidmatan TEKUN Nasional menerusi surat dan e-mail akan dijawab dalam tempoh 24 jam
Semua aduan yang diterima dari para pelanggan dan orang ramai akan disiasat dalam tempoh 24 jam
Semua cadangan dan maklumbalas yang diterima akan disalurkan kepada pihak yang berkenaan dalam tempoh 24 jam

"Melahirkan Usahawan Cemerlang"

Pinjaman TEKUN Nasional

SKIM PEMBIAYAAN TEKUN - MUDAH BIAYA

Permohonan diproses dan disahkan oleh cawangan dihantar terus ke Ibu Pejabat untuk kelulusan

Bagi permohonan dari Skim Rakan Niaga, boleh dihantar terus ke Ibu Pejabat atau cawangan untuk kelulusan.

Permohonan dibuat dan diproses secara online.

Proses Kelulusan 14 hari bekerja (Masih dalam tempoh percubaan selama 3 bulan)

Peminjam di antara 18 – 65 tahun
Semua pembiayaan tidak memerlukan penjamin

Caj 4% setahun bagi semua pembiayaan.

Lebih daripada seorang dalam satu isi rumah boleh mendapat pembiayaan dengan syarat berlainan jenis perniagaan.

Pemohon yang mempunyai pembiayaan sedia ada dengan agensi kerajaan/institusi kewangan lain yang melebihi RM50,000 adalah tidak layak.

Permohonan pembiayaan ulangan tidak perlu mengisi borang dan hanya mengemukakan daftar perniagaan yang terkini serta sebut harga dan gambar premis sahaja.

Pembiayaan di bawah RM5,000 tidak perlu mengemukakan daftar perniagaan, kecuali yang berniaga di kawasan PBT yang memerlukan permit.

Pembiayaan di bawah RM5,000 boleh dipertimbangkan bagi pemohon yang berniaga secara sambilan.

Pembiayaan di antara RM500 – RM3,000 dengan caj perkhidmatan 4% sebulan

Setiap permohonan tidak memerlukan semakan kredit.