Saturday, November 15, 2008

Motor Oil

Kreativiti adalah hak milik peribadi. Sesiapapun boleh menjadi seorang yang kreatif. Jika kreativiti seseorang itu ditambah lagi dengan usaha, inilah yang terhasil.

Minyak masak sawit sebenarnya boleh dijadikan sebagai minyak hitam kereta. Agak kelakar kenyataan ini tetapi itulah yang telah dilakukan oleh segelintir daripada rakyat Malaysia. Kisah mengenai minyak masak yang dijadikan sebagai minyak kereta bukanlah satu perkara baru. Kalau tidak silap aku, Majalah 3 pernah membuat slot untuk cerita beberapa tahun lepas tetapi tu hanyalah sekadar tontonan umum sahaja.

Tetapi apabila “kisah benar” ini dipaparkan secara rasminya di akhbar Kosmo, aku rasa sudah sampai masanya bagi badan-badan yang terlibat (NGO mahupun kerajaan) membuat satu kajian yang khusus dan serious kepada kebenaran minyak masak sawit ini.

Sebenarnya aku sungguh terkesima dengan cubaan ataupun testimonial yang dibuat oleh sesetengah dari kita mengenai minyak masak sawit ini:

“Kancil saya menggunakan tiga liter minyak hitam. Jadi, saya tuang dua paket setengah minyak masak untuk menyamai kuantiti itu. Dahulu, kalau servis minyak hitam, saya berhabis sehingga RM130, tetapi sekarang kurang RM10,” katanya.

Itu jika dipandang dari segi harga. Mari kita lihat dari segi penggunaannya pula:

Menurutnya, selepas menggunakan minyak masak sebagai minyak hitam, suhu enjinnya sangat ren dah dan meter suhu tidak pernah lebih dari satu takuk.

Dan ini pula adalah kebenaran yang tidak dapat dinafikan lagi:

Sejak itu, beliau menggunakan minyak masak berasaskan kelapa sawit sebagai minyak hitam keretanya, malahan beliau mengenali 67 pengguna kereta di Negeri Sembilan yang menggunakan minyak masak sebagai pelincir enjin kereta mereka.

Cuma satu yang perlu diberi penekanan bahawa hanya minyak masak SAWIT sahaja. Bukan minyak masak jagung, bunga matahari dan sebagainya. Ini adalah kerana minyak sawit bersifat sintetik (aku tak pasti tentang ini). Apapun, aku percaya minyak masak sawit boleh dikomersialkan menjadi minyak hitam kereta. Secara tidak langsung, mungkin ini juga akan memberikan peluang besar bagi peneroka FELDA untuk mendapat durian runtuh (walaupun pada hakikatnya poket kita semua akan runtuh sebab minyak masak akan naik harga!).

Zikir vs Otak

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.


Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu, saudara-saudara ku seIslam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.

Masalah hama

untuk mengusir sila gunakan daun limau dan dikebas kebas pada affected area dan kalau dah critical sangat tukarkan ke medium baru

Semua jenis daun limau boleh digunakan

FAKTOR UTAMA:

Sarang/media yang terlalu basah akan mengundang pembiakan hama dan kutu

LANGKAH PENCEGAHAN

1. ELAKAN sarang/media jadi TERLALU BASAH dengan mengatur jadual siraman, perbaiki saliran air dan sarang/media diaduk seminggu sekali.

2. TERLEBIH BERI MAKAN akan menyebabkan fermentasi makanan didalam sarang/media dan mengurangkan pH -buat jadual makanan supaya semua makanan akan habis didalam beberapa hari,pastikan sarang/media pada tahap neutral pH7(guna calcium carbonate)untuk stabil pH.

3. MAKANAN LEMBIK BERAIR- sayuran yang mengandungi kandungan air tinggi akan menyebabkan banyak ulat/hama, hadkan pengunaan makanan jenis ini.

Langkah langkah berikut adalah sementara TERKECUALI pengurusan sarang/media dibuat dengan teratur:

1. Bungkar sarang/media dan jemur untuk beberapa jam dibawah sinar matahari.

2. Hamparkan surat khabar lembab diatas permukaan sarang/media, buangkan selepas hama dan kutu melekat, ulang lagi sehingga hama dan kutu berkurangan.

3. Letak potongan buah tembikai atau potongan kentang diatas sarang/media dan buat seperti no.2 kat atas.

4. Basahkan sarang/media tapi jangan sampai banjir-hama/kutu akan naik kepermukaan,cacing tinggal dibawah dan apa lagi!! guna kaedah pembakaran dipermukaan (surat khabar,bunsen burner)dan bunuh hama dan kutu kutu tuu!!.

5. Basahkan sarang(seperti 4)hama/kutu naik kepermukaan- taburkan belerang (belerang tidak akan memudaratkan cacing) tetapi akan menyebabkan sarang/media jadi acidic..bab ni cacing sure tak suka.

Majulah sukan untuk negara

[Picture1.png]

AMARAN bukan AMARAM


HATI2 KALAU MEMAKAI PC DI TEMPAT UMUM (SEPERTI INTERNET CAFE, DLL...)
CEK BELAKANG PC DAN LIHAT APAKAH ALAT INI ADA DI BELAKANG PC, BILA ADA, JGN PAKAI PC ITU!!!!Alat ini dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...
Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel Dan lapangan terbang. Maka berhati2lah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.
Setelah anda masuk ke account bank, Dan setelah selesai, meninggalkan PC, itu akan dgn mudahnya untuk membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, yg telah tersimpan di dlm Black Device.
Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika Ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua.. Dan mencegah terjadinya hal2 yg tdk diinginkan