Tuesday, December 2, 2008

Entah la... Tak ada idea

When there's a problem, there's an opportunity !!!

Cari sesuatu masalah, kemudian berikan penyelesaian dalam bentuk perniagaan. Nak percaya, percaya. Tak nak percaya, sudah. Kebanyakkan perniagaan yang berjaya adalah perniagaan yang menyelesaikan sesuatu masalah.

Sekarang musim hujan. Apa kata kalau kita jual payung/baju hujan? Ada orang jual ubi kayu.

Idea perniagaan ada di mana-mana. Setiap hari, mungkin kita sendiri menghadapi sesuatu masalah. Mungkin juga beribu-ribu orang lain menghadapi masalah yang sama. Apa kata kita ambil peluang daripada masalah itu?

Musim hujan jual cacing pun laku tapi tak boleh hantar.

Tempahan 20 kg African Night Crawler sepatutnya hantar 01 Dis, terpaksa tangguh dulu. Jalan Marang ke Bukit Kulim terputus di dua tempat. Deposit 50% dah ambil...alahai.

Ketika ini hujan masih turun. Jalan alternatif ke Bukit Kulim ialah melalui jalan Jerangau-Jabor terus ke Bukit Payong kemudian masuk jalan Gondang. Masalahnya bini nak ikut.
Kalau tak, masa balik boleh singgah kedai Mak Janda.

BACA JANGAN TAK BACA

Salah satu rahsia peribadi-peribadi yang menjadi jutawan ialah suka mencari ilmu. Cara paling senang nak dapat ilmu ialah .dengan membaca. Berapa banyak buku (tak termasuk buku 555) yang perlu dibaca? Ala...tak banyak.

Irfan Khairi : 400 buah
Azizi Ali : 700 buah
Dato' Ghazali : 6000 buah. (3 buah seminggu)
Patut la dia jadi multimillionaire.

Saya?
Sepanjang 2008 baru sebuah buku bertajuk Rahsia Bisnes Orang-orang Cina. Itu pun beli masa boring tunggu bas kat Melaka Central nak balik ke Kemaman. Peluang nak jadi jutawan jauh lagi la.

Dari Kreatif Ke Inovatif

Perniagaan style dulu-dulu berasaskan kreativiti. Sekarang cara itu sudah ketinggalan zaman. Cepatnya masa berlalu hinggakan tidak terkejar oleh akal. Naik buntu, lebih-lebih lagi sekarang ni musim hujan.

Inovatif?
Benda apa lak ni?
Cuba tambahkan 10% dari kreativiti untuk menghasilkan inovatif.

Bleh bagi contoh?
Nanti la...
Hujan-hujan ni idea tak mari. Server jam.... hehehehe!!!!

Post yang akan datang saya akan cuba berikan contoh-contohnya.