Friday, November 21, 2008

KOPERASI PALSU

Kelmarin, saya berkesempatan merasmikan seminar 'Perniagaan Melalui Internet Di Dalam Gerakan Koperasi' yang dianjurkan oleh Maktab Kerjasama Malaysia. Seminar ini bersesuaian dengan senario semasa koperasi yang telah dikenal pasti sebagai sektor ketiga yang boleh membantu menjana pertumbuhan ekonomi negara. Dewasa ini, kemahiran dalam menjalankan urusan perniagaan melalui internet dan portal adalah sangat penting.

Mengikut statistik daripada World Stats, sehingga 31 Disember 2007 terdapat 1.3 billion pengguna internet seluruh dunia. Pengguna internet di Malaysia sahaja berjumlah 14.9 juta orang bersamaan 40.2% daripada keseluruhan penduduk Malaysia. Nah, betapa luasnya pasaran yang bakal diperolehi dengan menggunakan internet sebagai medium pengantaraan perniagaan.

Walaubagaimanapun, ada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab talah menyalahgunakan nama 'koperasi' dan medium ini. Di sini, saya ingin memaklumkan kepada bloggers di luar sana bahawa Pihak Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) telah mengenalpasti empat koperasi palsu iaitu :

i)Koperasi Nabinco
ii) Koperasi Gagasan Berjaya Enterprise
iii)Koperasi Usahawan Siswazah Gagasan
iv)Koperasi Siswazah Islam Malaysia

Mereka telah mengelirukan orang awam sebagai koperasi yang berdaftar dengan SKM, menawarkan peluang perniagaan, pelaburan dan kemudahan pinjaman yang boleh memberi pulangan keuntungan dalam masa yang singkat, secara tetap, lumayan dan mengenakan kadar kaedah yang amat tinggi serta tempoh bayaran yang terlalu lama sehingga 15 tahun. Mereka menggunakan pelbagai cara seperti iklan dan tawaran melalaui internet, akhbar, email dan risalah-risalah serta menggunakan agen.

Saya menyeru orang ramai supaya berwaspada dengan pihak yang tidak bertanggungjawab ini. Sekiranya anda mempunyai maklumat atau sebarang kemusykilan mengenai koperasi bolehlah menghubungi pihak SKM di talian : 03-20935098 sambungan 5805 /5828.

No comments: